piątek, 19 października 2018

Zupa krabowa z surimi

Kolejny przepis to zupa krabowa z surimi.
Pierwszy raz robiłam tą zupę i się zakochałam, uwielbiam takie smaki.
Zupa jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu, polecam nawet dla tych którzy mówią, że nie potrafią gotować ;)
 Tą zupa na pewno zaskoczysz znajomych, a i samo podanie może być bardzo efektowne!

Składniki :
  • 4 udka z kurczaka 
  • 3 marchewki
  • pietruszka 
  • por 
  • cebula
  • szczypior 
  • imbir - 3 cm
  • 3 liście laurowe
  • kilka sztuk ziela angielskiego 
  • kilka sztuk pieprzu
  • 250 g paluszków surimi 
  • sos sojowy - 4 łyżki
  • ocet ryżowy - 3 łyżki
  • chili / słodki sos chili
  • czarny sezam  
  • makaron ryżowy 



Na początek musimy przygotować bulion.
 Do garnka wypełnionego woda wrzucamy udka, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz, następnie dorzucamy obrane marchewki, pietruszkę, pora i cebule. 
Gotujemy na małym ogniu do miękkości warzyw.
 Jeżeli mamy bulion warzywny lub rosołowy, możemy go użyć i nie przygotowywać już naszego bulionu. 



Z gotowego bulionu wyciągamy warzywa i udka, następnie dodajemy 200 g pokrojonych wcześniej paluszków surimi oraz starty imbir.





Gotujemy około 5-10 min, aż paluszki lekko zaczną się rozpadać. 


 Po tym czasie, wyłączamy gaz całkowicie.
Zupę doprawiamy octem ryżowym, sosem sojowym, chili/sosem chili.
Możemy ewentualnie dodać szczyptę pieprzu i soli.


Podgrzewamy chwilę zupę, tylko tak by jej nie zagotować.
W międzyczasie zalewamy wrzątkiem makaron ryżowy na 3-4 minuty, w zależności jaki jest podany czas na opakowaniu. Po tym czasie makaron odcedzamy. 
Mięso i warzywa z bulionu kroimy na kawałki.

Podajemy w miseczkach lub głębokich talerzach. 

Ja podawałam w głębokich talerzach kolejno : makaron ryżowy, trochę mięsa, parę plastrów marchewki, pietruszki i pora oraz pozostałe kawałki surimi.
Zalewamy zupą, następnie posypujemy posiekanym szczypiorkiem oraz sezamem. 



I gotowe! 
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz