Leczo zawsze kojarzyło mi się z czymś tłustym oraz resztkami z lodówki, dopóki nie zrobiłam go sama po swojemu, czyli lekko i troszkę dietetycznie.
Jest to bardzo szybka potrawa i co najważniejsze jednogarnkowa (mniej zmywania :P).
Zachęcam do wypróbowania tej smacznej i niedrogiej potrawy.
Składniki można dowolnie zamieniać wedle uznania.
Moje leczo zawiera następujące składniki :
- 1 cebule
- 1 dymka ze szczypiorkiem
- 3 ząbki czosnku
- 250 g chudej kiełbasy
- 2 papryki
- 1 duża cukinia, bądź 2 mniejsze
- ok. 1 -1.5 kg pomidorów
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2 szklanki wody
- przyprawy : pieprz, sól, papryka słodka, papryka ostra, oregano, bazylia.
I gotowe ! :)
Leczo możemy podawać z ryżem, kaszami lub samo.
Ja na pierwszy raz podawałam samo :)
Proporcje na 4 porcje.
Czas przygotowania to około 45 minut.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz