poniedziałek, 1 października 2018

Makaron z sosem szpinakowo-łososiowym

W dzisiejszym poście, przedstawię Wam przepis na makaron z sosem szpinakowo-łososiowym.
Przepis ten jest łatwy oraz szybki, lecz jednak lekko wyrafinowany :)



Na ten prosty przepis potrzeba Wam kilku składników, poniżej przedstawie proporcje, oczywiście wszystkie składniki możemy dodawać wedle uznania :)

Składniki :
  • 1 opakowanie makaronu piórka (ja zazwyczaj używam pełnoziarnistego),
  • ok. 500 g łososia,
  • opakowanie szpinaku mrożonego / bądź świeżego,
  • cebula,
  • ząbek czosnku 
  • kulka mozzarelli,
  • gałka muszkatołowa,
  • oliwa z oliwek,
  • śmietana,
  • pesto,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu. 
 

Na początek musimy obrać i posiekać czosnek oraz cebulę, wrzucamy na rozgrzaną oliwę z oliwek i smażymy do zeszklenia. Następnie kroimy łososia na małe kawałki i dodajemy go na patelnie. Podsmażamy chwilę i dodajemy szpinak. Smażymy około 10 min.


W tym czasie wstawiamy wodę na makaron, po zagotowaniu wody dodajemy szczyptę soli i wrzucamy makaron. Czas gotowania zależny jest od makaronu, należy sprawdzić na opakowaniu. Do składników na patelni dodajemy 2 łyżeczki pesto, 2 łyżeczki śmietany, szczyptę soli, pieprzu oraz gałki muszkatołowej. Wszystko razem mieszamy. Po ugotowaniu, odcedzamy makaron. Mozzarelle kroimy w kawałki i dorzucamy również na patelnie. Smażymy jeszcze chwilę na małym ogniu. Nakładamy makaron, następnie sos.
Smacznego :)


Proponuje podawać w głębokich talerzach. 
Przepis zawiera proporcje na 3-4 porcje.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz