W dzisiejszym poście, przedstawię Wam przepis na makaron z sosem szpinakowo-łososiowym.
Przepis ten jest łatwy oraz szybki, lecz jednak lekko wyrafinowany :)
Na ten prosty przepis potrzeba Wam kilku składników, poniżej przedstawie proporcje, oczywiście wszystkie składniki możemy dodawać wedle uznania :)
Składniki :
- 1 opakowanie makaronu piórka (ja zazwyczaj używam pełnoziarnistego),
- ok. 500 g łososia,
- opakowanie szpinaku mrożonego / bądź świeżego,
- cebula,
- ząbek czosnku
- kulka mozzarelli,
- gałka muszkatołowa,
- oliwa z oliwek,
- śmietana,
- pesto,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu.
Na początek musimy obrać i posiekać czosnek oraz cebulę, wrzucamy na rozgrzaną oliwę z oliwek i smażymy do zeszklenia. Następnie kroimy łososia na małe kawałki i dodajemy go na patelnie. Podsmażamy chwilę i dodajemy szpinak. Smażymy około 10 min.
W tym czasie wstawiamy wodę na makaron, po zagotowaniu wody dodajemy szczyptę soli i wrzucamy makaron. Czas gotowania zależny jest od makaronu, należy sprawdzić na opakowaniu. Do składników na patelni dodajemy 2 łyżeczki pesto, 2 łyżeczki śmietany, szczyptę soli, pieprzu oraz gałki muszkatołowej. Wszystko razem mieszamy. Po ugotowaniu, odcedzamy makaron. Mozzarelle kroimy w kawałki i dorzucamy również na patelnie. Smażymy jeszcze chwilę na małym ogniu. Nakładamy makaron, następnie sos.
Smacznego :)
Proponuje podawać w głębokich talerzach.
Przepis zawiera proporcje na 3-4 porcje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz