Kolejny post na blogu i kolejny przepis !
Dzisiejszy przepis to bardzo łatwy i szybki deser :)
Składniki :
- ciasto francuskie (1 opakowanie),
- 4 jabłka,
- pół cytryny,
- cynamon,
- 1 jajko,
- szczypta cukru.
Mrożone ciasto zostawiamy na jakiś czas w temperaturze pokojowej, by się rozmroziło.
Jabłka obieramy i kroimy na małe kawałki, wedle uznania.
Ciasto po rozmrożeniu, rozwijamy i przecinamy na kwadraty.
Przeciąć możemy wedle uznania na 4, 9 lub 12 :)
Ja wybrałam na 9 kwadratów.
Do pokrojonych jabłek dodajemy sok z połowy cytryny oraz cynamon, wedle uznania i upodobań
(ja dodałam pół opakowania) i mieszamy wszystko.
Dzięki dodaniu cytryny, nasze jabłka nie ściemnieją.
Jabłka układamy mniej więcej na połowie kwadratu.
Składamy w trójkąty, pamiętając by zagnieść boki :)
Następnie rozbełtanym jajkiem smarujemy nasze trójkąty.
Posypujemy cynamonem oraz szczyptą cukru.
Następnie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni na 20 minut.
Gotowe !
Ciepłe rogaliki są doskonałe do popołudniowej kawy, oraz szybkie do zrobienia podczas nagłej wizyty gości :)
Mniam, uwielbiam takie słodkości! <3 Nie będę ukrywać powstrzymanie się od ciast i ciasteczek jest dla mnie nie lada wyzwaniem, ale cóż dieta to dieta.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie!
lublins.blogspot.com