piątek, 30 listopada 2018

Spring rolls z krewetkami

Kolejny przepis tym razem z kuchni chińskiej, 

czyli 

Spring rolls z krewetkami !


Spring rolls to wiosenne naleśniki/ krokiety, zwykle mięsno-warzywne lub krewetkowe. 

Zazwyczaj podawane są jako przekąska z dipami, bądź sosami.

Ja zrobiłam w wersji z krewetkami :)

 





Skladniki na 15 rolsów :

  • Papier ryżowy (1 opakowanie)
  • Makaron ryżowy (2/3 opakowania)
  • Krewetki ( w zależności od wielkości jakie weźmiemy ok. 500 g)
  • Sos sojowy 
  • Bazylia/mięta/kolendra świeże 
  • Sos/ dip wedle uznania 



Makaron przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu, w między czasie gotujemy krewetki w wodzie z dodatkiem sosu sojowego (około 2 łyżki) parę minut, aż będą miękkie.
Nie podaje dokładnej ilości minut, ponieważ wszystko zależy od tego, 
czy rozmrozimy wcześniej krewetki, czy wrzucimy zamrożone.
 Jak nasze krewetki zrobią się miękkie wyjmujemy je z wody, a makaron odcedzamy.




Następnie każdy listek zwilżamy wodą, by zrobił się elastyczny i układamy na jego środku nasze składniki. 
Ja układałam w kolejności 3 krewetki, makaron, 
a na koniec listki wybranych przez nas świeżych ziół.
 Składamy najpierw boki, następnie górę, bądź dół i zwijamy dość mocno,
 żeby nie rozwalały się w środku, lecz nie na tyle, by rozerwać papier :)



  


Sosu wybieramy według uznania, możemy je również zastąpić jakimś dipem (np.czosnkowym).
Ja użyłam sosu do sajgonek, słodkiego sosu chilli oraz sosu z limonką, kolendrą i chilli. 





 Gotowe !

Rollsy przygotowane są w najbardziej podstawowej wersji, 
ale oczywiście możemy dodać do środka jeszcze warzywa,
 np. marchewkę, ogórka, paprykę lub kiełki :)






Mam nadzieje, że wypróbujecie przepis :)
Jeżeli macie jakieś wypróbowane dodatki do środka rollsów, poproszę o pomysły w  komentarzach.

Smacznego ! 

4 komentarze:

  1. Nigdy nie próbowałam kuchni chińskiej. Po Twoim smakowitym poście wiem, że muszę to niebawem zmienić :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Szczerze mówiąc nie wiem czy by mi smakowały,nie lubię za bardzo kuchni chinskiej.. :/

    OdpowiedzUsuń